Samverkansutbildning i CBRNE händelse
Katastrofmedicinskt centrum i Linköping har på uppdrag från Regional samordningsfunktion i Östergötland, där representanter från Länsstyrelse, Räddningstjänst inkl kem koordinator, Polismyndigheten, SOS Alarm, Region Östergötland (RÖ) inkl repr från RN-området på sjukhus och ambulanssjukvård arbetat fram en samverkansutbildning vid CBRNE-händelse gemensamt med Polismydighet, Räddsam E, Ambulanssjukvården och SOS Alarm
Katastrofmedicinskt centrum i Linköping
Katastrofmedicinskt centrum i Linköping har på uppdrag från Regional samordningsfunktion i Östergötland, där representanter från Länsstyrelse, Räddningstjänst inkl kem koordniator, Polismyndigheten, SOS Alarm, Region Östergötland (RÖ) inkl repr från RN-området på sjukhus och ambulanssjukvård arbetat fram en samverkansutbildning vid CBRNE-händelse gemensamt med Polismydighet, Räddsam E, Ambulanssjukvården och SOS Alarm
Syftet
Syftet med utbildningen, samverkan vid CBRNE händelse är att skapa bättre kännedom om hur lagar och föreskrifter bör och kan tillämpas. Utbildningen ska underlätta och stödja de olika myndigheterna i planläggningsarbetet så att en fungerande ledning i samverkan blir så optimal som möjligt.
Utbildning och utbildningsmaterial utgör ett underlag för såväl planering, genomförande av insatser, uppföljning, utvärdering, utbildning och övning inom respektive myndigheter. På sikt skall utbildningen bidra till ett gemensamt synsätt och med detta skapa förutsättningar för samverkande myndigheterna att vid en allvarlig händelse minimera konsekvenserna för de drabbade. Utbildning och utbildningsmaterial kommer att komplettera och hänvisa till de kunskapsunderlag som finns framtagna inom olika delområden i CBRNE ämnet.
Kvalitetsindikatorer har tagits fram för övningarna.
Resultatet underlättar för fortsatt utveckling och behovsinventering av fortsatt utbildning/övning inom CBRN-området. Utbildningen består av flera övningar med en liten teoretisk del. (Detta förutsätts deltagarna kunna, utbildningsmaterialet skickas till deltagarna några veckor innan kursdatum) Varje deltagare ska få möjlighet att öva, detta innebär max 6 deltagare/organisation och utbildn.tillfälle. Tavelövningar fyller det mesta av dagen (Emergo Train System ), med tillhörande utvärdering.
Vi har genomfört 12 kursdagar under 2013, med mycket bra resultat. Utvärderingarna visar på att deltagarna tycker detta är otroligt viktigt och känner sig mer förberedda om dem skulle hamna i en ledningsposition vid en CBRNE händelse eller annan komplicerad händelse.
Under v 47, 2014 genomförde vi den första nationella instruktörsutbildningen inom ramen för 2:4 anslag. Vi har nu fakulteter på många platser i Sverige.
Nästa instruktörsutbildning är planerad v.47 2017. Utbildningen omfattar 3 dagar. Mer information finns på KMC:s hemsida .
För mer information kontakta henrik.lidberg@regionostergotland.se