Nyheter
2020 kommer PS riksträff arrangeras 1-2 december. Mer information om innehåll och plats kommer efter sommaren. PS plus fortbildning kommer ske samma vecka 2-3 december.
NU-Ambulansen Prehospital sjukvårdsledning övning
”Region Östergötland har nu börjat utbilda sina medarbetare inom ambulanssjukvården och räddningstjänsten i mental förberedelse inom typhändelser med pågående dödligt våld. Som grund till denna utbildning ligger MSB:s vägledning. Läs den i sin helhet här: https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter-fran-MSB/Vagledning-med-rekommendationer-for-samverkan-vid-pagaende-dodligt-vald-i-publik-miljo/
Region Östergötlands utbildning grundar sig även i den utbildning KRISSAM Kronoberg utvecklade för sin region.
PS nationell förvaltning är väldigt positiva till att utvecklingen rör sig framåt i dessa frågor. ”
MSB har färdigställt arbetet med en vägledning för samverkan vid pågående dödligt våld i publik miljö. Du hittar denna för nedladdning på myndighetens sida här.
På PS riksträff 2018 pratade vi om debriefing i samband med simuleringsövning och att AAR (After Action Review) är en metod. Ett sätt att lära sig grunderna hur hålla en sådan debriefing hittar du i denna länk.
För dig som är samverkansinstruktör ligger nu ett nytt scenario på hemsidan. Vi jobbade fram förslag under riksträffen 2017 och ett scenario är nu färdigställt. Vi önskar din feedback på scenariot, om du använder det :-)
Under vecka 48 deltog Andreas Wladis och Henrik Carlsson från KMC på ett möte om terrorattacker och masskadehändelser. Mötet ägde rum i Paris och personer som varit nyckelfunktioner under flera händelser delade med sig av sin erfarenheter.
Region Östergötland har sedan 2013 finansierat IVPA-uppdrag och utbildning i länet. Under 2017 och 2018 genomförs en särskilt riktad utbildningsinsats mot räddningstjänsten i blödningskontroll. I utbildningen ingår applicering av tourniquet. Tim Eriksso är läkarstudent och har genomfört en studie i samband med utbildningen. Resultaten hittar du här>>>>>
Vill du veta mer kan du kontakta Tim på timeriksoo@gmail.com
17-18 januari genomförde KMC en utbildning PS plus i Katrineholm tillsammans med ambulanssjukvården i Sörmland. Stress, ledarskap och beslutsfattning stod på agendan. Kursdeltagare var från ambulanssjukvården i länet, däribland ACIB och Ambulansens Single Responder (ASR).
Vi önskar Sörmland lycka till med det fortsatta arbetet med förstärkningsfunktionen i Prehospital Sjukvårdsledning.
Vill du testa på en del av innehållet i kursen så tittar du på filmen nedan. Nästa PS plus hålls på KMC 13-14 mars. Platser finns lediga och anmälan gör du via hemsidan här>>>>>
PDV rapport
Här nedan finns rapporten från workshopen 2016 om sjukvårdens utvecklingsbehov vid PDV händelser att läsa och ladda ner för den som vill.
Har ni frågor eller funderingar så kontakta henrik.c.carlsson@regionostergotland.se
Socialstyrelsen har i ett arbete reviderat ett antal termer och begrepp inom området katastrofmedicin. Bl.a. ersätts tidigare allvarlig händelse med särskild händelse. Läs mer om arbetet och de revideringar som genomförts i länken nedan.
Resultat av remiss för begrepp inom katastrofmedicinsk beredskap
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har tagit emot ett delbetänkande som bland annat föreslår att ett nytt brott införs, blåljussabotage. Det nya brottet gör det straffbart att angripa eller hindra till exempel polis eller räddningstjänst när de utför sitt arbete.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Betänkandet ska nu gå ut på remiss.
Mer om betänkandet kan du läsa här>>>>>>>>>>>>>>>
Läkartidningen om bussolyckan nära Sveg 20170402
Snabb prioritering på plats avgörande för de skadade
Primärvården klarade krisen
Presentation vid förbundsdirektion i Norrlandstingens regionförbund om bussolyckan
Stockholms läns landstings utvärdering av sjukvårdens insatser i samband med attentatet 20170407.
Vill du lära dig mer om samverkan? I Storbrittanien finns JESIP som är ett koncept inom blåljusmyndigheter för bättre samverkan. JESIP finns också i en app. Mer inforamtion hittar du här>>>>>
På FLISA presenterade KMC med representanter från Enheten för prehospital vård i Region Östergötland den ”Östgötska” modellen för triage i skadeområdet. Innan detta prövades de femtiotalet åhörare i sina tankar om triage. De fick uppgiften att hitta rödprioriterade bland tre patienter och fundera varför de kom till dessa beslut. Vi tror att det är viktigt att fånga upp ambulanssjukvårdens förutsättningar i vardagen och applicera en triagemodell utifrån ett naturligt sätt att resonera. Det vi gör i vardagen, gör vi också när det händer ”på riktigt”! Vill du se hur åhörarna prioriterade och hur de tänkte? Är du nyfiken på vad åhörarna tyckte om en möjlig fortsättning eller mer om föredraget? Klicka på länkarna nedan där åhörarna röstat eller mejla oscar.henning@regionostergotland.se för mer information.
Vilken/ vilka patienter är rödprioriterade?
Vad vägde du in i dina tankar för att komma fram till dessa beslut?
Vem ska rekommendera en nationell modell för triage i skadeområdet?
Under FLISA 2017 fick KMC en förfrågan att ”höja lägstanivån av kunskaper om pågående dödligt våld”. KMC faciliterade en paneldiskussion med Johanna Sandwall, enhetschef på Socialstyrelsens enhet för krisberedskap och Stefan Hector, chef för Nationella operativa avdelningens operativa enhet. Diskussionen handlade om ambulanssjukvårdens framtida arbete i händelser med pågående dödligt våld samt det arbete som pågår på nationell nivå.
Har du frågor? Kontakta gärna henrik.c.carlsson@regionostergotland.se
Vårdfokus var på plats och rapporterade, läs gärna deras artikel.
https://www.vardfokus.se/tidningen/2017/nr-10-2017-10/hur-nara-ska-vi-ga/